Medijska in informacijska pismenost

rednost interneta je hiter dostop do velike količine informacij. Vendar pa je za presojo, katera informacija je prava, potrebno predznanje in prava mera kritičnosti.

Pomembno je, da znate ločiti plačane od neplačanih zadetkov pri spletnem iskanju, da znate prepoznati prevare, zavajajoče ali lažne novice, da prepoznate sovražni govor in da ste kritični do objav.

Izobraževalni program RTV Slovenija ob četrtkih popoldne predvaja kratke oddaje s področja humanistike in družbe. Posneli so oddajo o medijski pismenosti (dostopna na njihovi fb strani) in še štiri krajše oddaje, ki jih priporočamo v ogled (kliknite na povezavo na arhiv RTV):

Kritično mišljenje
Sovražni govor
Lažne novice
Ponarejeni videi

Zaradi privlačnosti elektronskih medijev, ki nudijo tudi igre in zabavo, je pomembno, da ste pozorni na nevarnost nekemične zasvojenosti in da ste seznanjeni s posledicami njihove pretirane uporabe.

Pri uporabi spletnih virov je pomembno pravilno navajanje. Če spletni vir samo prekopiramo/prepišemo v svojo seminarsko nalogo in ga ne navedemo na pravi način, smo lahko obtoženi za krajo intelektualne lastnine.