25. marec 2024: DAN EVROPSKIH AVTORJEV

Osnovna šola Zagradec se je 25. marca 2024 pridružila Ministrstvu za kulturo, Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije in Andragoškemu centru Slovenije, ki so se tudi letos pridružili pobudi Evropske komisije za praznovanje dneva evropskih avtorjev.

Dan evropskih avtorjev je pobuda, s katero želimo mlajše generacije dodatno spodbuditi k branju knjig ter jim pomagati odkriti raznolikost evropske literature. Namen praznovanja je ozaveščati otroke in mlade, kako pomembne so knjige in kako lahko branje kakovostne literature prispeva k njihovemu celostnemu razvoju.

Osnovna šola Zagradec se je pridružila praznovanju v vseh razredih pri pouku slovenščine in z dejavnostmi v šolski knjižnici.  

V prvem triletju smo se osredotočili na slovenske avtorje, ki so tudi evropski avtorji. Učenci prvega razreda so iz šolske knjižnice dobili slikanice in učne liste. Z učiteljico so se pogovorili, kakšna je razlika med ljudskimi in avtorskimi pravljicami in da so pisatelji ter pesniki avtorji. Za najmlajše učence je pri slikanicah zelo pomembna ilustracija, saj lahko tudi otroci, ki še ne znajo brati, ugotovijo, o čem govori slikanica. Zato so prvošolci bolj podrobno spoznali 10 slovenskih ilustratorjev (Jelka Reichman, Kostja Gatnik, Alenka Sottler, Ančka Gošnik-Godec, Lidija Osterc, Marjanca Jemec-Božič, Marjan Manček, Damijan Stepančič, Roza Piščanec, Gorazd Vahen in Marlenka Stupica). Iz naslovnic slikanic so morali poiskati ilustratorja in njegovo ime prepisati na svoj učni list, kjer so imeli tudi pobarvanko priljubljenih knjižnih junakov (npr. Maček Muri, Muca Copatarica …). Da so si ilustratorje lažje predstavljali, pa so na koncu pripravili še razstavo slikanic, na katere so pritrdili fotografije ilustratorjev.

Slika 1: Prvošolci rešujejo učni list.                                                 Slika 2: Učiteljica daje navodilo prvošolcem.

V drugem in tretjem razredu so učenci iz slikanic poiskali in prepisali tudi imena pisateljev in pesnikov (Ela Peroci, Leopold Suhodolčan, Saša Vegri, Fran Levstik, Svetlana Makarovič, Josip Jurčič, Dragica Šteh, Tone Pavček, Anja Štefan, Kajetan Kovič in Niko Grafenauer), se urili v prepoznavanju, katere slikanice so od posameznega avtorja, naredili razstavo slikanic in se še sami preizkusili v vlogi avtorja ilustracij nekaterih bolj znanih del.

Slika 3: Učenke pripravljajo razstavo slikanic v šolski knjižnici.

Slika 4: Drugošolki vpisujeta avtorje slikanic na seznam slovenskih avtorjev.

V četrtem in petem razredu so učenci raziskovali posamezne evropske avtorje. V četrtem razredu so naredili plakat in razstavo del svetovno znanega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, v petem pa nemškega pisatelja Ericha Kästnerja. Učenci petega razreda matične šole so v šolski knjižnici po policah stopnje P in M iskali tudi knjige avtorjev iz držav germanskega jezikovnega področja in jih razstavili na policah v šolski knjižnici.

Slika 5: Učeni 4. razreda delajo plakat.

Slika 6: Razstava o H. C. Andersenu v šolski knjižnici

Slika 7: Petošolci v šolski knjižnici

Slika 8: Priprava plakata in razstave o E. Kästnerju

Na predmetni stopnji so učenci pri urah slovenščine obravnavali različne evropske avtorje (Lev Nikolajevič Tolstoj, Antoine de Saint-Exupéry, Sue Townsend, Michael Ende in Raymond Queneau), del ure pa so iskali knjige evropskih avtorjev v šolski knjižnici.

V šolski knjižnici  so sodelovali pri izdelavi plakata Evropski avtorji v šolski knjižnici in knjižnici Zagradec. Osnovo za plakat sta dva učenca 8. razreda naredila že teden dni prej, in sicer pri likovnem pouku s projiciranjem preko projektorja.

Slika 9: Priprava zemljevida Evrope – osnove za plakat

Slika 10: Iskanje evropskih avtorjev med knjižnimi policami

Slika 11: Razstava izdelkov in plakata v šolski knjižnici

Slika 12: Vpisovanje evropskih avtorjev na plakat

Na dan evropskih avtorjev, 25. 3. 2024, smo se v šolski knjižnici pogovorili o treh večjih jezikovnih skupinah v Evropi ter evropske države razdelili v različne jezikovne sklope. Učenci so izmenično v skupinah iskali evropske avtorje na policah stopnje P in M. Avtorje so s pomočjo tablic razvrstili v ustrezne države, jih zapisali na plakat in nato knjige po državah razstavili na knjižne police. S to praktično dejavnostjo so učenci spoznali bogastvo evropskih avtorjev v šolski in splošni knjižnici Zagradec.

Branka Lah

Ta vnos je bil objavljen v Novice, Obvestila. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja