Dejavnosti ob 170-letnici šolstva v Zagradcu v šolski knjižnici

V šolski knjižnici OŠ Zagradec sem v šolskem letu 2022/2023 pripravila in organizirala vrsto dejavnosti, ki so se tematsko navezovale na zgodovino šolstva v Zagradcu. Za učence in učitelje sem pripravila tematske razstave in aktivnosti o zgodovini šolstva, o zgodovini šolske knjižnice ter o znamenitih Zagradčanih 19. in 20. stoletja.

Za najmlajše učence prvega triletja sem pripravila literarno-ustvarjalne ure. Prebrala sem jim nekaj zgodbic pisatelja Pavleta Zidarja, ki je bil leta 1955 še pod svojim pravim imenom Zdravko Slamnik učitelj v Zagradcu. V prvem in drugem razredu so učenci prisluhnili zgodbi Državica otrok in se prepustili domišljiji, kakšna bi bila njihova državica otrok. Svoje občutke so poustvarjali s pisanimi risbami ter z oblikovanjem šolskih predmetov in učilnice iz plastelina.

V 3., 4. in 5. razredu so učenci prisluhnili zgodbam, v katerih Pavle Zidar opisuje dogodivščine malih junakov v šoli. Učenci so se nasmejali ob prigodah lenega Matjaža, ki se mu ni ljubilo brati v zgodbi z naslovom Cvek, mnogi so se poistovetili z zgodbo Dnevi, kjer so se predstavili vsi dnevi v tednu, najbolj pa so se nasmejali ob zabavnem odlomku iz knjige Glavne osebe na potepu. Z opisom stare šole, ki je bila zraven farovža, podprta z nosilci, in se je tresla, če so jo učenci zanihali, smo si lahko živo predstavljali, kako je izgledal pouk v stari zagraški šoli, v kateri je učil tudi pisatelj. Učenci so na podlagi svojih vtisov ustvarjali obeske iz das mase z motivom šole in nastali so zelo lepi izdelki, ki jim bodo ostali v spomin na šolo.

Učenci na PŠ Krka ustvarjajo obeske z motivom šole iz das mase.

Z učenci 4. in 5. in 6. razreda smo spoznavali tudi zgodovino šolske knjižnice, predvsem smo se vživeli v čase, ko še ni bilo računalnikov in je izposoja potekala s pomočjo kataložnih listkov. V šolski knjižnici so učenci med policami poiskali knjige, ki govorijo o šoli, in naredili razstavo le-teh. Naredili smo kar svoje kataložne listke, kjer smo zapisali ključne besede in osnovne podatke o knjigi. Po skupinah so si tudi ogledali pesniške zbirke na stopnji P in poiskali ter prepisali pesmi, ki govorijo o šoli. V obeh šestih razredih so učenci iz kupčka starih kataložnih listov iskali tiste knjige, ki so se v časih pred računalniki največkrat izposojale.

Ura KIZ za učence 6. razreda

Oba sedma razreda sta se z zgodovino šolstva spoznala v sklopu kulturnega dne rastem s knjigo. V šolski knjižnici so s pomočjo literature pripravili plakat na temo zgodovine šolstva v Zagradcu. Po skupinah so v knjigah poiskali manjkajoče podatke o učiteljih, ki so učili v Zagradcu v različnih obdobjih. V računalniški učilnici pa so se učenci naučili uporabljati sBiblos ter različne baze podatkov, ki so uporabne pri raziskovanju zgodovinskih virov (Cobiss, Dlib in Matricula). V spletni učilnici šolske knjižnice so učenci na koncu svoje novo informacijsko znanje preizkusili še z reševanjem interaktivnih vaj.

Učenci 5. in 6. razreda so pripravili razstavo knjig na temo šole.

V 8. razredu je zgodovina šolstva v 19. stoletju del učnih načrtov, zato so se učenci v knjižnici spoznali z znamenitimi Zagradčani, kot sta brata Jožef in Anton Rogač ter Ignacij Žitnik, ki so se po zaslugi svojih sposobnosti in želje po izobrazbi povzpeli iz revnih kmečkih okolij in dosegli ne samo najvišje ravni izobrazbe, ampak so imeli tudi velik vpliv na razvoj slovenskega naroda.

Tudi v 9. razredu so bile ure KIZ izvedene kar pri zgodovini. Učenci so se v računalniški učilnici spoznali z različnimi vrstami zgodovinskih virov. S pomočjo vaj v spletni učilnici so se urili v uporabi Dliba in Matricule.

V šolski knjižnici sem v tem šolskem letu pripravila tudi nekaj razstav. Predstavila sem knjige Pavla Zidarja, zbrala sem vse šolske publikacije in knjige, ki govorijo o šoli v Zagradcu, kot zanimivost pa sem razstavila še nekaj starih knjig in s kataložnimi listki predstavila zgodovino šolske knjižnice. Ob vseh teh razstavah sem bila kar v zadregi, kje dobiti dovolj stojal za razstavljene knjige. Beseda je dala besedo in hitro so mi na pomoč priskočili učiteljica tehnike Karolina Livk in njeni učenci iz 6. razreda, ki so iz recikliranih materialov (kartona) naredili domiselna, lična stojala.

V šolski knjižnici smo gostili upokojene učiteljice, ki so učile v Zagradcu in ki so se pod mentorstvom učiteljice 5. razreda Mateje Jere Grmek in učiteljice IP novinarstvo Nataše Rebec Lukšič pogovarjale o svojih spominih z našimi učenci.

Za pogovor o knjigah, ki govorijo o šoli, pa sem izkoristila tudi letošnjo Noč knjige in s to temo obarvala našo bralno čajanko. Skupina učencev (Tilen Ogrinc, Jaka Zajc in Neža Zajc) pa me je na glasbeno-ustvarjalni delavnici pod mentorstvom učitelja za glasbo Žige Jernejčiča presenetila s čisto pravo prvo himno šolske knjižnice in z njo obrnila nov list v zgodovini, ki jo bodo lahko prebirali naši zanamci.

Z raziskovanjem in pogovorom o preteklosti naše šole smo se povezali ne samo z učenci in učitelji v preteklosti, ampak tudi med sabo in si pridobili novo popotnico za prihodnost naše šole.

Ta vnos je bil objavljen v Obvestila. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja